Legi dezbătute pe ascuns: cum profită Parlamentul de coronavirus și cum ignoră societatea civilă

de: Ciprian Ioana
23 04. 2020
Inquam Photos / George Călin

Parlamentarii, la fel ca multe alte categorii profesionale, lucrează online în această perioadă și tot așa se țin și ședințele din comisii. La umbra acestei situații de criză, însă, lucrurile tind să fie din ce în mai puțin transparente.

Parlamentarii își desfășoară, în această perioadă, activitatea online. Așa se țin ședințele din comisii, pe acolo pe unde trec într-o primă fază inițiativele legislative. Membrii comisiei, indiferent de domeniu, trebuie să dea un aviz – care are caracter de recomandare pentru Cameră, nu obligatoriu.

Numai că zeci de organzații ale mediului de afaceri și organizații neguvernamentale atrag atenția că parlamentarii își cam fac de cap în această perioadă. Din această cauză, au semnat o scrisoare comună în care care Parlamentul să le permită participarea la ședințele din comisii.

Ce face Parlamentul la umbra crizei

Scrisoarea e semnată de aproape 40 de organizații ale mediului de afaceri și societății civile cer, printr-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului României și partidelor politice parlamentare, neîngrădirea participării în cadrul ședințelor publice online ale comisiilor de specialitate. Aceste organizații reclamă faptul că nu-și pot spune punctul de vedere și că parlamentarii ignoră, în această perioadă, societatatea civilă.

Organizațiile semnatare cer ca totul să fie mai transparent. 

Ele consideră că este esențial ca circuitul legislativ să funcționeze în continuare în baza transparenței și public, iar politicile și măsurile adoptate de către decidenții politici să fie în acord cu nevoile reale ale societății, pe baza opiniilor exprimate de toate părțile interesate.

„Prin această scrisoare vă solicităm cu fermitate neîngrădirea participării reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în cadrul ședințelor publice online ale comisiilor de specialitate din Parlamentul României pentru a ne putea susține punctele de vedere, astfel încât circuitul legislativ să funcționeze în continuare în baza transparenței și public, iar politicile și măsurile adoptate de către decidenții politici să fie în acord cu nevoile reale ale societății, pe baza opiniilor exprimate de toate părțile interese. Totodată, ședințele pot fi înregistrate și puse la dispoziție publicului larg pe paginile web ale instituției”, se arată în scrisoarea deschisă.

Printre semnatarii scrisorii se numără asociații precum Consiliul Investitorilor Străini, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, ActiveWatch,  APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki), dar și Salvați Copiii România.